Champions League Ajax


De Champions League is een Europees toernooi dat georganiseerd wordt door de Europese voetbalbond de UEFA. De Champions League is uitgegroeid tot het grootste toernooi voor Europese voetbalclubs. En ook Ajax behoord daarom dan ook graag tot de jaarlijkse deelnemers van de Champions League. Al is dat voor de Amsterdamse voetbalclub niet meer zo zelfsprekend als dat voorheen was. Deelname aan de Champions League gebeurt namelijk op basis van de nationale competitie. Iets waar Ajax, en de andere Nederlandse voetbalclubs, niet zomaar veel punten mee pakken. Ook de weg naar de Champions League via de kwalificatie blijkt tegenwoordig niet altijd even makkelijk voor Nederlandse voetbalclubs.

Gewonnen Champions League finales

JaarThuisUitUitslag
1994/1995AjaxAC Milan1-0
1972/1973AjaxJuventus1-0
1971/1972AjaxInternazionale2-0
1970/1971AjaxPanathinaikos2-0

Ajax is de meest succesvolle Nederlandse voetbalclub ooit in de geschiedenis van de Champions League. Zes keer wist een Nederlandse voetbalclub de Champions League namelijk in het verleden te winnen. Daarvan was Ajax de Nederlandse voetbalclub die de Champions League vier keer wist te winnen.

Verloren Champions League finales

JaarThuisUitUitslag
1995/1996AjaxJuventus1-1(2-4)
1968/1969AjaxAC Milan1-4

In totaal wist Ajax zes keer de finale van de Champions League te bereiken. Hiermee is het de Nederlandse voetbalclub met de meeste Champions League finales. Naast de vier overwinningen van Ajax in de Champions League wist Ajax ook twee keer de finale van het toernooi niet te winnen.

Europa League Ajax


De Europa League wordt door veel mensen gezien als het kleine broertje van de Champions League. Net als de Champions League wordt de Europa League namelijk georganiseerd door de Europese voetbalbond de UEFA. Uiteraard ziet Ajax de Europa League ook als het kleine broertje van de Champions League. Al is het wel steeds waarschijnlijker dat Ajax vaker in de Europa League zal moeten gaan deelnemen. Deelnamen aan de Champions League gaat steeds meer op basis van de nationale competitie. Waarmee Ajax met de Nederlandse competitie sneller in de Europa League terecht komt.

Gewonnen Europa League finales

JaarThuisUitUitslag
1991/1992AjaxTorino FC0-0
1991/1992Torino FCAjax2-2
Finalewastweewedstrijden.

Ajax behoort tot één van de meeste succesvolle Nederlandse voetbalclubs in de Europa League. Echter is Ajax niet de Nederlandse voetbalclub in de geschiedenis van de Europa League met de meest gewonnen Europa League finales. In totaal wist Ajax maar één keer de Europa League op hun naam te schrijven.

Verloren Europa League finales

JaarThuisUitUitslag
2016/2017AjaxManchester United0-2

Ajax bereikten in hun geschiedenis twee keer de finale van de Europa League. Zoals bovenstaand beschreven wist Ajax één van die twee finales van de Europa League zeer knap te winnen. De andere finale, op dit moment ook de laatste finale, van de Europa League wist Ajax helaas net niet te winnen.

Geschiedenis Ajax


In maart van het jaar 1900 is voetbalclub Ajax opgericht. Inmiddels heeft Ajax meer dan dertig kampioenschappen behaald in de Nederlandse Eredivisie en is daardoor de populairste voetbalclub van Nederland. Ajax is tevens de succesvolste Nederlandse voetbalclub in het binnenland, maar ook in het buitenland. Zo heeft Ajax vier keer de Champions League gewonnen, één keer de EUFA Cup, drie keer de Europese Supercup en zelfs de Wereldbeker hebben de Amsterdammers twee keer gewonnen.

Ajax speelde in het verleden in verschillende kleinere stadions hun thuiswedstrijden, waarvan stadion De Meer het meest bekend is. Bekende voetballers als Johan Cruijff, Sjaak Swart, Marco van Basten, Dennis Bergkamp en John Bosman kwamen uit voor Ajax in die stadions. Deze namen zijn echter maar een klein gezelschap van bekende voetballers die bij Ajax hebben gevoetbald in de geschiedenis van Ajax. Tegenwoordig werkt Ajax hun thuiswedstrijden af in het stadion de Johan Cruijff ArenA.

Jeugdopleiding Ajax


De jeugdopleiding van Ajax is één van de hoogst aangeschreven jeugdopleidingen van Nederland. En wordt zelfs vaak gezien als één van de hoogst aangeschreven jeugdopleidingen ter wereld. De jeugdopleiding van Ajax heeft dan ook al vele voetballers afgeleverd die in het binnenland of in het buitenland hun voetbal kwaliteiten wekelijks laten zien.

De Toekomst

Ajax ziet De Toekomst als het hart van de Amsterdamse voetbalclub. En dat is het eigenlijk ook wel. De Toekomst is namelijk het jeugdcomplex van Ajax. Alle jeugdteams van Ajax trainen op dit prachtige jeugdcomplex. En ook de wedstrijden van de vele jeugdteams van Ajax worden wekelijks gespeeld op het jeugdcomplex De Toekomst.

De Toekomst bevindt zich in Amsterdam-Duivendrecht. Op een kleine afstand van het stadion van Ajax, de Johan Cruijff ArenA. Het adres van De Toekomst is Borchlandweg 18. Met daarbij 1114 BD als postcode. Parkeren kan in grote getallen in de omgeving bij De Toekomst.

Jeugdteams

Het opleiden van spelers staat uiteraard centraal binnen de jeugdopleiding van Ajax. Toch doen bijna alle jeugdteams van Ajax elke keer weer mee voor het kampioenschap binnen hun leeftijd. De jeugdopleiding van Ajax heeft dertien jeugdteams. Die jeugdteams binnen de jeugdopleiding zijn Jong Ajax, de O19-1, de O17-1, de O16-1, de O15-1, de O14-1, de O13-1, de O13-2, de O12-1, de O11-1, de O10-1 en de O9-1.

Technische staf jeugdteams

Ajax zoekt graag de beste spelers voor in hun jeugdteams. Maar daarnaast zoekt Ajax natuurlijk ook de meest geschikte technische staf voor binnen hun jeugdopleiding en bij hun jeugdteams. Hieronder vind je de technische staf van de jeugdteams voor het jaar 2018/2019.

Prijzen Ajax


Sinds het jaar 1900 is Ajax uitgegroeid tot één van de succesvolste voetbalclubs in Nederland, maar ook zeker buiten de grenzen van Nederland. Hieronder een overzicht van de meest aansprekende, en belangrijkste, prijzen die de Amsterdammers hebben gewonnen in het binnenland en het buitenland.

Gewonnen competitie/toernooiAantal keer gewonnen
Nederlandse Eredivisie34
Eerste Klasse17
KNVB Beker19
Intertoto1
Johan Cruijff Schaal9
Champions League4
Europa Cup1
UEFA Cup1
Europese Supercup3
Wereldbeker2

Bovenstaande prijzen zijn maar een kleine selectie uit de prijzenkast van Ajax. Zo heeft Ajax ook veel toernooien die door andere voetbalclubs, voornamelijk in de zomer, werden georganiseerd gewonnen. En ook het eigen georganiseerden toernooi in Amsterdam is enkele keren gewonnen door Ajax.

Programma Ajax


Hieronder vind je per competitie of per toernooi het programma van Ajax. Doordat Ajax niet alleen aan de Nederlandse Eredivisie mee doet is het een overvol programma wat Ajax dit jaar moet afwerken.

Selectie Ajax


Hieronder vind je per naam van de Ajax voetballers het rugnummer dat hij heeft bij Ajax voor het jaar 2019/2020. De naam en het rugnummer van elke voetballer staat op het shirt van elke Ajax voetballer.

Stadion Ajax


Nadat Ajax in het verleden op weilanden, in Het Houten Stadion, in het stadion De Meer en ook nog in het Olympisch Stadion heeft gevoetbald. Besloot de Amsterdamse voetbalclub om sinds augustus van het jaar 1996 hun thuiswedstrijden te gaan spelen in het stadion de Amsterdam ArenA. Een stadion wat ruimte heeft voor bijna 55000 toeschouwers en het grootste stadion van Nederland is. Vanaf augustus van het jaar 2018 is de naam van de Amsterdam ArenA echter veranderd in de Johan Cruijff ArenA. Wat een eerbetoon is aan de overleden Johan Cruijff, de grootste Nederlandse voetballer allertijden.

Ondanks dat Ajax voetbalt in de Johan Cruijff ArenA, is Ajax niet de eigenaar van het stadion. Zo heeft Ajax niet eens de meeste procenten van het stadion in handen, maar is dat de gemeente Amsterdam. En ook enkele bekende Nederlandse bedrijven hebben procenten van het stadion. Dat is dan ook de reden dat er naast voetbal ook wel eens andere sporten worden beoefend in het stadion. Tevens worden er verschillende keren per jaar optredens, voornamelijk muziek gerelateerd, georganiseerd.

Technische staf Ajax


Hieronder vind je een overzicht van de technische staf van Ajax voor het jaar 2019/2020. Per naam vind je de functie binnen de technische staf. Volgens eigen zeggen wordt er gewerkt op basis van gelijkheid.

Uitslagen Ajax


Hieronder kun je per competitie of per toernooi de uitslagen van Ajax vinden. Ajax speelt niet alleen in de Nederlandse Eredivisie, maar ook buiten Nederland. Ook daarvan vind je hieronder de uitslagen.