De Champions League is een Europees toernooi dat georganiseerd wordt door de Europese voetbalbond de UEFA. De Champions League is uitgegroeid tot het grootste toernooi voor Europese voetbalclubs. En ook Ajax behoord daarom dan ook graag tot de jaarlijkse deelnemers van de Champions League. Al is dat voor de Amsterdamse voetbalclub niet meer zo zelfsprekend als dat voorheen was. Deelname aan de Champions League gebeurt namelijk op basis van de nationale competitie. Iets waar Ajax, en de andere Nederlandse voetbalclubs, niet zomaar veel punten mee pakken. Ook de weg naar de Champions League via de kwalificatie blijkt tegenwoordig niet altijd even makkelijk voor Nederlandse voetbalclubs.

Gewonnen Champions League finales

JaarThuisUitUitslag
1994/1995AjaxAC Milan1-0
1972/1973AjaxJuventus1-0
1971/1972AjaxInternazionale2-0
1970/1971AjaxPanathinaikos2-0

Ajax is de meest succesvolle Nederlandse voetbalclub ooit in de geschiedenis van de Champions League. Zes keer wist een Nederlandse voetbalclub de Champions League namelijk in het verleden te winnen. Daarvan was Ajax de Nederlandse voetbalclub die de Champions League vier keer wist te winnen.

Verloren Champions League finales

JaarThuisUitUitslag
1995/1996AjaxJuventus1-1(2-4)
1968/1969AjaxAC Milan1-4

In totaal wist Ajax zes keer de finale van de Champions League te bereiken. Hiermee is het de Nederlandse voetbalclub met de meeste Champions League finales. Naast de vier overwinningen van Ajax in de Champions League wist Ajax ook twee keer de finale van het toernooi niet te winnen.