De Europa League wordt door veel mensen gezien als het kleine broertje van de Champions League. Net als de Champions League wordt de Europa League namelijk georganiseerd door de Europese voetbalbond de UEFA. Uiteraard ziet Ajax de Europa League ook als het kleine broertje van de Champions League. Al is het wel steeds waarschijnlijker dat Ajax vaker in de Europa League zal moeten gaan deelnemen. Deelnamen aan de Champions League gaat steeds meer op basis van de nationale competitie. Waarmee Ajax met de Nederlandse competitie sneller in de Europa League terecht komt.

Gewonnen Europa League finales

JaarThuisUitUitslag
1991/1992AjaxTorino FC0-0
1991/1992Torino FCAjax2-2
Finalewastweewedstrijden.

Ajax behoort tot één van de meeste succesvolle Nederlandse voetbalclubs in de Europa League. Echter is Ajax niet de Nederlandse voetbalclub in de geschiedenis van de Europa League met de meest gewonnen Europa League finales. In totaal wist Ajax maar één keer de Europa League op hun naam te schrijven.

Verloren Europa League finales

JaarThuisUitUitslag
2016/2017AjaxManchester United0-2

Ajax bereikten in hun geschiedenis twee keer de finale van de Europa League. Zoals bovenstaand beschreven wist Ajax één van die twee finales van de Europa League zeer knap te winnen. De andere finale, op dit moment ook de laatste finale, van de Europa League wist Ajax helaas net niet te winnen.