Eerste Eredivisie verlies voor Ajax in Alkmaar
18 september 2022

Ajax is na zeven speelrondes tegen het eerste verlies aangelopen van het Eredivisie seizoen 2022/2023. Nadat Ajax afgelopen dinsdag in de groepsfase van de Champions League verloor bij Liverpool. Wisten de Amsterdammers vandaag ook in eigen land geen punten te pakken. In Alkmaar verloor Ajax enigszins geflatteerd met 2-1 van AZ.

En dat terwijl de middag nog zo zorgeloos begon voor Ajax. Dominant spel was er namelijk nog niet aan de kant van Ajax. Maar toch kwam Ajax wel al snel op voorsprong. Spits Mohammed Kudus was scherp bij onoplettendheid in de AZ verdediging. Waarna de Ghanees, op aangeven van middenvelder Kenneth Taylor, de 0-1 maakten.

Na de voorsprong kwam Ajax eigenlijk steeds beter in het spel. Maar gaf de ploeg van Ajax hoofdtrainer Alfred Schreuder ook steeds meer ruimte weg. Waar AZ gebruik van maakten. AZ speler Mees de Wit, in het verleden nog actief bij Ajax, wist dan ook de 1-1 te maken. Op slag van rust kwam Ajax zelfs op achterstand in het AFAS stadion. Enkele Ajaxcieden stapten niet goed vooruit van het eigen doel af. Waardoor op randje buitenspel AZ spits Jens Odgaard simpel de 2-1 langs keeper Remko Pasveer kon schieten.

Na rust werd het een waar voetbalgevecht. Waarbij AZ direct na rust de betere kansen had om hun voorsprong verder uit te breiden. Pasveer hield Ajax op dat moment echter een paar keer in de wedstrijd. Waarna na enkele wissels aan de kant van Ajax het spelbeeld weer omsloeg. Een slotoffensief van Ajax werd echter niet beloond. Waardoor het 2-1 bleef.

Ajax is door het verlies de koppositie in de Eredivisie kwijtgeraakt. Op doelsaldo staat PSV nu eerste. Terwijl Ajax is gezakt naar de tweede plaats. PSV en Ajax hebben beiden 18 punten. AZ en Feyenoord volgen op respectievelijk één punt en twee punten.

Samenvatting: AZ - Ajax